برخی از روانشناسان به تحقیق و پژوهش در مورد موضوعات مختلف می پردازند تا علم روانشناسی پیشرفت کند و برخی دیگر جنبه های درمانی و کاربردی این علم را دوست دارند و در این حوزه فعالیت می کنند. همانطور که گفته شد، بسیار پیش می آید که مراجعی اختلال شخصیتی شدیدی دارد و روحیه او بسیار حساس است یا ممکن است تحت تاثیر رفتار مشاور برخورد بدی داشته باشد. یا اینکه با کوچکترین مخالفتی بهم بریزد و بخواهد توهین کند تا خشم خود را تخلیه کند. این یعنی اینکه مشاور پس از اینکه مشکلات و مواردی که مراجع مطرح کرده است را جمع بندی می کند و هدف درمان را مشخص می کند. همچنین یک مشاور خوب اگر تشخیص دهد فرد با جلسات مشاوره یا مشاوره گروهی به نتیجه ای نمی رسد او را به روانپزشک ارجاع می دهد. بسیار مواردی پیش آمده که فرد از همکاری با مشاور اجتناب کرده یا به اخلاق و اشتباهات خود مصر بوده در نتیجه مشاور تشخیص می دهد که فقط دارو درمانی برای او پاسخ مطلوب می دهد و درنتیجه از او خواسته تا به روانپزشک مراجعه کند.
ابتدا باید ببینیم روانشناسی چیست؟ روانشناسی، مطالعهی علمی رفتار، افکار و احساس انسان است که به دنبال فهم ریشه رفتار، افکار و احساس است و هدف غایی آن ترمیم آسیبهای گذشته و بالا بردن سلامت روان است. در صورتی که افراد با مشکل حادی مواجه شوند، میتوانند از مشاور کمک گرفته و درصورتی که مشکلات خود را نتیجهی مشکلاتی میدانند که از کودکی نشات گرفته، بهتر است به یک روانشناس با سابقهی روان تحلیلی و یا روانکاو مراجعه کنند. روانشناس ممکن است نیاز ببیند که قبل یا حین درمان، مراجع را به یک روانپزشک ارجاع دهد. همانطور که در بالا توضیح داده شد در زمان مواجهه با مشکلاتی که نیاز به تصمیم گیری مهم یا تغییرات فوری دارید مثل ازدواج، کار، انتخاب رشته و مهارتهای زندگی کمک از مشاور مناسب تر است.
روانپزشک ، روانشناس ، روانکاو ، روانداروشناس (سایکوفارماکولوژیست ) و مددکار اجتماعی فقط تعدادی از این متخصصاناند. هرچند هریک از این افراد با مشکلات روحی ـ روانی متفاوتی در درمانجویان سروکار دارند، گاهی در کارشان همپوشانی دیده میشود. با این حال این همپوشانی بدان معنا نیست که میتوان برای هر مشکلی به هرکدام از آنها مراجعه کرد. در انتهای مطلب به شما خواهیم گفت که چطور میتوانید مناسبترین رواندرمانگر را با توجه به نوع مشکلتان انتخاب کنید. عملکرد یک پزشک متخصص بر اساس حوزه تخصص و سطح مهارت آنها متفاوت است. دانستن تفاوت های اساسی بین یک روانشناس ، درمانگر بالینی کار اجتماعی و روانپزشک می تواند به شما کمک کند.
تمرکز روان شناس مهندسی روی کشف روشهایی برای بالا بردن توانایی انسان به واسطهی توسعهی ماشینآلات، تجهیزات، تکنولوژی و محیط کار است. روانشناس بین فرهنگی به تفاوت انسان در فرهنگهای مختلف و تاثیر تشابهات فرهنگی روی رفتار میپردازد. آنها اغلب شباهت یا تفاوت جنبههای مختلف رفتار در بین فرهنگهای متفاوت را بررسی میکنند.
به طور کلی بیشتر روانشناسان به عنوان محقق و هیئت علمی در دانشگاهها و در سازمانهای دولتی و غیردولتی کار میکنند. برخی دیگر عمدتاً به عنوان پزشک در بیمارستانها، مدارس، کلینیکها، مراکز اصلاحی و دفاتر خصوصی کار میکنند. برخی هم به عنوان مشاور شرکتها و سازمانهای مختلف خدمت میکنند و عده کمی از آنها، محقق و پژوهشگر در حوزه سلامت روان هستند. روانشناس کسی است که بطور تخصصی در رشته روانشناسی تحصیل کرده و صلاحیت تجویز دارو و نوشتن نسخه و انجام اقدامات پزشکی را ندارد. قیمت هر جلسه مشاوره بسته به نوع خدمات ارائه شده و نحوه مشاوره متفاوت است؛ اما مبلغ آن طبق تعرفه مشاوره و روانشناسی در سال مورد نظر تعیین میشود.
آنچه را که می گذرد درک کنند و احساسات خود را برای تعیین بهتر مراحل بعدی روشن کنند. آنها معمولاً هنگام برخورد با مشکلات بیمار ، معمولاً با مجله خبری پزشکی روانپزشک ، به عنوان بخشی از یک تیم کار می کنند. در حالی که آنها نمی توانند دارو را تجویز کنند ، روانپزشک می تواند این کار را انجام دهد .
- نکته حایز اهمیت در مورد یک درمانگر، اخلاق حرفهای آن است که تمام مکالمات جلسه درمان را محرمانه میداند.
- کسب مدرک دکترا اغلب بین چهار تا هشت سال تحصیل بیشتر از تحصیل برای مدرک دانشگاهی لیسانس زمان میبرد.
- حتما شما هم با اشخاصی که سالهاست تحت نظر مشاور و روانشناس می باشند، برخورد داشته اید.
- این سوال درستی نیست؛ شما هیچ وقت نمیتوانید بهترین روانشناس را پیدا کنید اما همیشه میتوانید دنبال یک روانشناس خوب باشید.
- مسائلی مانند زبان بدن و حالت های چهره در روانشناسی بسیار مهم هستند.
در حالی که برخی از مددکاران اجتماعی با عنوان مددکار اجتماعی بالینی، درمان فردی هم انجام میدهند. مددکاران اجتماعی با مددجویان فردی، گروهی یا در سطح جامعه سروکار دارند و تستهای روانشناختی انجام نمیدهند. مددکاران اجتماعی میتوانند کار سامانبخشی بیمار و برنامهریزی برای ترخیص از بیمارستان را هم انجام دهند و مشاور بیماران و خانوادههای آنها باشند.
دکتر حمیرا ره انجام
همچنین باید اثرات بیماری روانی بر سایر بیماریهای جسمی مانند بیماری های قلبی، فشار خون بالا و اثر داروها بر بدن مانند وزن، قند خون، فشار خون، خواب، عملکرد کلیه یا کبد را پایش و کنترل کند. رواندرمانگر میتواند با توجه به تخصصی که دارد روانپزشک باشد و دارو تجویز کند یا با رواندرمانی به درمانجو کمک کند. چه چیزی می تواند از این مسئله گیج کننده تر باشد که فردی برعکس آن چیزی را انجام می دهد که منطقی به نظر می رسد؟ دوستان ویلیام و خانواده او احتمالاً به خاطر رفتار او مبهوت می مانند.
هرگاه حس کردید دیگر به این خدمات نیاز ندارید، با مشورت با روانشناس میتوانید روند درمان را متوقف کنید. روانکاوی روشی است که در آن، ناخودآگاه فرد را برای یافتن منبع مشکلاتی که در حال حاضر دارد کاوش میکنند. روانکاوها معمولا تعداد دفعات بیشتری با مراجعان خود ملاقات میکنند؛ یعنی بهجای اینکه هفتهای یک بار بیمار را ویزیت کنند، ترجیح میدهند معمولا هفتهای سه تا پنج بار جلسه داشته باشند. بهعنوان نمونهای دیگر، اگر کسی بهدلیل سکته قلبی افسردگی گرفته باشد، میتواند به روانپزشک مراجعه کند، زیرا روانپزشک هم از سکته و هم از افسردگی درک درستی دارد.
افراد بسیاری می پرسند که روانشناس خوب چه کارهایی باید بتواند انجام دهد. یا اینکه چه مشاوری به طور قطع می تواند روی مراجع تاثیر مثبت بگذارد و حال او را بهتر کند. به طور کلی متخصص روانشناس خوب باید بتواند از ابتدا تا آخر مشاوره، شرایطی فراهم کند تا اعتماد، آرامش و اشتیاق فرد برای صحبت کردن مهیا شود و حین مشاوره از چیزی نترسد و نگران نباشد و با خیال راحت با مشاور صحبت کند.
دکتر علی اشرف نورمحمدی